Слива

Слива

Ова сочно летно овошје нуди значајна количина на антиоксиданси со висока количина на феноли и витамин Ц. Ако сакате да ставите сливи во вашето смути, прво измијте ги, исечете ги на половина и извадете ја семката. Нема потреба да ги лупите.

Здравствени придобивки

  • Помага во варењето на храната
  • Помага во хидратацијата
  • Помага во зголемување на нивото на железо во крвта
  • Извор на витамин Ц

Одбирање

Најдобрите сливи имаат темна боја и имаат суптилен бел сјај. Тоа значи дека не биле премногу допирани. Избегнувајте ги плодовите кои се премногу меки или имаат омекнати точки или засеци на лушпата. Зрелите сливи малку попуштаат под нежен притисок и оддаваат блага арома. Можете да ги чувате до неколку дена во фрижидер пред да ги конзумирате.

Принтај
Top