Калинка (семки од калинка)

Калинка (семки од калинка)

Just taste the goodness! Овие мали семки полни со сок се одличен додаток на секое смути бидејќи се богати со антиоксиданси. Содржат малку калории а многу растителни влакна, тие се добри и за регулирање на тежината и се богати со витамините Ц и К, кои пак се добри за здравјето на имуниот систем. Семките од калинката се борат со болестите, богати се со фитохемикали а особено со полифеноли.

Здравствени придобивки

  • Може да има ефект во намалувањето на ризикот од срцеви болести
  • Одличен извор на антиоксиданси
  • Одличен извор на витамин Ц кој помага во зајакнувањето на имуниот систем
  • Докажано е дека содржат лековите својства за борба против рак

Одбирање

Одберете калинки кои се округли, светли и тешки за нивната големина. Типичната сезона на калинките е од октомври до февруари. За да ги извадите семките, калинката исечете ја на половина и ставете ја во сад со вода да постои 2 минути. Потоа, поделете ја калинката на парчиња и со прстите вадете ги семките додека сè уште ја држите калинката под вода. Мембраните треба да бидат веќе опуштени и семките ќе излегуваат полесно.

Принтај
Top